ДИРЕКТОРЪТ ЗАПРЯН ТОДОРОВ ДАДЕ ОБШИРНО ИНТЕРВЮ В МЕСТНАТА ПРЕСА

2020-03-11 09:30

"-Г-н Тодоров, не видях търговците на пазарите да са сложили маски. Какви мерки предприемате, за да бъдат предпазени както вашите наематели, така и купувачите, особено на закритите тържища?

- От днес започваме дезинфекция на Четвъртък пазара и на другите две закрити тържища в „Тракия”. Всички площи ще бъдат третирани с препарат, който не е вреден за хранителните стоки. Фирмата има сертификат, препаратът е осигурен, а обработката ще се извършва, след като стоките се покрият. Ще преценим дали да се пръска всеки ден, или през ден. Профилактика е скъпа, но здравето на хората е по-важно. Поръчал съм тава с гумирана подложка за дезинфекция на обувките, която ще сложим пред входната врата в управлението. Предупредил съм всички служители на предприятието да не взимат отпуск, да не пътуват в чужбина, но ако решат да пътуват, след завръщането 15 дни да стоят вкъщи. Освен това търсим да осигурим медицински маски за персонала. 

- Има ли промяна в търсенето на плодове и зеленчуци? Лекарите ги препоръчат за подсилването на имунитета.

- На този етап не съм забелязал да имаме повече клиенти. Зимният сезон за пазарите по принцип е по-слаб и от 300 маси на деветте общински пазара са заети само 100. Конкуренцията е жестока, в Пловдив има много частни пазари, а и голяма част от хората предпочитат да купуват плодове и зеленчуци от търговски вериги, въпреки че при нас доста от цените са по-ниски. През пролетта, лятото и есента се преборваме със супермаркетите, защото тогава пазарите предлагат много по-голямо разнообразие от стоки, а и с по-добро качество.

- Какво е предимството да продаваш на общинския пазар?

- При нас условията са доста добри - една маса се дава под наем от 40 до 100 лева в зависимост от зоната. Обсъждаме реорганизация, за да привлечем повече търговци и клиенти. За пазара на Гребната база подготвяме нова схема, за да стане по-компактен и по-привлекателен. Искам да се махнат найлоните и чергила, които сега загрозяват тържището. Търговците са съгласни, защото е за тяхно добро.

- Изследват ли се зеленчуците на общинските пазари?

- За съжаление, предприятието няма лаборатория за нитрати и аз възнамерявам да поставя този въпрос за обсъждане в община Пловдив. Четох, че такъв контрол има във Варна. Тази услуга ще бъде много добре възприета от клиентите, които искат да са сигурни в качеството на плодовете и зеленчуците. Идеята е много хубава и ако има пари в бюджета, ще я реализираме.

- Каква е печалбата за общината от търговията?

- За цялата година приходите са 800 000 лева, от които 200 000 лева остават като печалба за общинския бюджет. Останалите пари отиват за разходи - заплати, осигуровки, ток, вода, консумативи. Според мен тези приходи са недостатъчни и трябва да се предприеме по-различна политика.

- Ще има ли пазар на ул. „Младежка”, или тази зона ще се ползва само от пешеходци?

- Както вече е известно, концесията на този пазар е прекратена със съдебно решение и сме влезли във владение на имота. Кметът на район „Централен” Георги Стаменов има идея да се премахнат всички сергии и павилиони и да се изготви проект за пешеходна зона. Ще обсъдим с кмета Здравко Димитров и гражданите от квартала дали да се обособи малък пазар, въпреки че има подписка да няма никакви сергии. Собствениците сами започнаха да събарят павилионите.

Премахнато трябва да бъде и заведението „Водолаза”, тъй като според информацията на кметството за обекта няма строителни документи. Смятам, че това заведение не трябва да остава в този вид. От търговците, които пожелаха да останат на ул. „Младежка”, събираме наеми за земята под сергиите, но те са малко. Пазарът е много неугледен и задължително визията на ул. „Младежка” трябва да се промени.

- На „Общински пазари” са дадени за стопанисване градските подлези.  Всички се нуждаят от ремонт. Как ще ги поддържате?

- Ние събираме наеми от търговските обекти в  четири подлеза - под бул. „Христо Ботев” срещу Централна гара, до ПУ „Паисий Хилендарски”, срещу „Тримонциум” и на пл. „Съединение”. Приходите от тях са горе-долу колкото годишната печалба на предприятието - 160 000 лева. Подлезът до аптека „Марица” също е при нас, но там магазините са затворени заради наводнения. Това подземно съоръжение има нужда от основен ремонт, защото колекторът е по-висок от най-ниското ниво, затова се наводнява при всеки по-силен дъжд. Изискват се доста големи инвестиции и тепърва в Община Пловдив ще се решава какви действия да се предприемат.

- Бившият кмет искаше да махне магазините в подлез „Тримонциум”, но след протеста на търговците решението беше отменено. Какво е вашето мнение - трябва ли в този подлез да има търговски обекти, или не?

- Ако се премахнат магазините, подлезът ще стане безстопанствен, защото сега търговците се грижат за него. След прекратяване на концесионния договор търговците плащат такса на предприятието - по около 20 лева на квадрат, или 20 квадрата магазин се отдава за 410 лева с ДДС. С ръководството на „Жилфонд” сме подели инициатива да направим ремонт. Колегите обследват състоянието на подлеза, след което ще изчислим колко пари са нужни, за да приведем пешеходното съоръжение в по-добър вид. Но не разполагаме с много средства. За ремонти имаме само 50 000 лева за цялата година. В подлеза под бул. „Христо Ботев” срещу Централна гара в момента също си извършва оглед и заедно със специалистите от „Жилфонд” ще преценим как да го възстановяваме.

- Защо заведението в сградата на Четвъртък пазара не се използва?

- Търговският обект на втория етаж е с площ 180 кв. метра, под ключ е и ние нямаме достъп до него. По документи заведението се води „Бърза закуска”. През 2012 г. тогавашният директор на „Общински пазари” е сключил договор за наем и вече осем години наемателят води дело с общината, търговската площ не се използва, предприятието губи пари, защото нищо не получава от имота си. Причината е, че в нарушение на разпоредбите на наемателя е било дадено право да прави преустройство в сградата.

Директорът на „Общински пазари” е нямал правомощия да включи такава клауза в договора и от Община Пловдив са отказали да одобрят проектите за преустройството. В резултат на това фирмата е завела съдебен иск за пропуснати ползи, тъй като в договора е записано, че общинското предприятие е задължено да одобри проектите. Парадоксът е, че към този договор е подписан анекс, според който докато тези проекти не бъдат одобрени от Община Пловдив, наемателят няма да плаща наем. Това са 600 лева на месец. Предоставил съм документацията на юридическата дирекция в Общината и чакам отговор, за да решим този проблем и да си върнем търговските площи."

 

Цялата статия е налична тук

Обратно

Контактиtl_files/op/details/phone-icon.png +359 32 623 504
+359 32 624 704
+359 32 628 719

tl_files/op/details/mail-icon.png

 

 

 

 

 

op_opt@abv.bg

 

 

 

   

За нас


Общинско предприятие "Общински пазари" е създадено с Решение № 212, взето с Протокол № 14 от 24.07.1997 г. Адресът на управление на Предприятието е ул. "Ангел Кънчев" № 3,
гр. Пловдив.                още...